Persbericht
Den Haag, 28 oktober 2014
Nieuw wapen in de strijd tegen DDoS aanvallen gelanceerd
Nederland heeft vanaf vandaag een voorziening voor zeer zware DDos aanvallen. Het 'Trusted Networks Initiative' maakt het mogelijk een deel van het internet tijdelijk van het buitenland af te sluiten om de aanval af te slaan, terwijl belangrijke websites wel bereikbaar blijven voor bijvoorbeeld Nederlandse consumenten.
Dit initiatief wordt vandaag 28 oktober tijdens het evenement 'Holland Strikes Back' gelanceerd, waar toonaangevende sprekers de belangrijkste Nederlandse innovaties tegen cybercriminaliteit presenteren. Het idee voor het 'Trusted Networks Initiative is ontwikkeld door internetstimuleringsfonds NLnet and internet exchange NL-ix, in samenwerking met het nationale veiligheidscluster The Hague Security Delta, met als doel economische schade van deze cyberaanvallen te beperken en de overlast bij consumenten te verminderen.
Het product dat we uiteindelijk met partners uit de financiële sector en internet operators sector ontwikkeld hebben, is daarnaast ook een innovatie die internationaal vermarkt kan worden en waarmee we Nederland internationaal op de kaart kunnen zetten op het gebied van Cyber Security, aldus Rob de Wijk, algemeen directeur The Hague Security Delta.
Trusted Networks Initiative
Het 'Trusted Networks Initiative' classificeert websites en netwerken als 'trusted' en helpt hen onderscheid te maken tussen 'betrouwbaar' en 'minder betrouwbaar' Internet, om in geval van een DDoS aanval het onbetrouwbare internet af te kunnen sluiten.
Dit project is daarmee een alternatief voor de poging een 'Nationaal Noodnet' te creëren, die nog niet tot resultaat heeft geleid, en is niet in strijd met beginselen van netneutraliteit omdat iedere website zelf op ieder moment kan besluiten of een DDoS aanval zo groot is dat een deel van het Internet beter kan worden afgesloten.
"Het idee blinkt uit in eenvoud"
Cyberdreigingen vormen inmiddels een significant risico voor de samenleving, Het World Economic Forum (WEF) waarschuwde nog niet zolang geleden zelfs tegen een mogelijke 'cybergeddon' in haar jaarlijkse risicobeoordeling[1], stelt Rob De Wijk, algemeen directeur The Hague Security Delta (HSD). Wij zijn er dan ook trots op dat we met HSD mede initiatiefnemer zijn van een van de veelbelovende oplossingen om de risico's flink terug te brengen.
Het idee blinkt eigenlijk uit in eenvoud: al in de middeleeuwen haalde men simpelweg de ophaalbrug op in geval de vijand aan de poort stond, aldus Marc Gauw, directeur van Stichting NLnet. De enige uitdaging bestaat nu wel nog uit de bewustwording dat men dit soort oplossingen moet implementeren vóór een incident plaatsvindt, en niet pas erna.
Als een van de initiatiefnemers is NL-ix zeer verheugd om nu als eerste de 'Trusted Routing' te kunnen aanbieden via onze internet exchange, zo meldt Jan Hoogenboom, CEO van NL-ix. In deze eerste fase kunnen geïnteresseerde kritische websites zich laten classificeren als 'Trusted Network', zo alvast ervaring opdoen met dit concept, om daarna de oplossing naar meer partijen en ook internationaal uit te breiden.
Meer info: http://www.trustednetworksinitiative.nl en http://www.hollandstrikesback.nl
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Chantal de Niet, Communicatiemanager The Hague Security Delta via 06 20 44 18 30 of chantal.deniet@thehaguesecuritydelta.com
Over HSD
The Hague Security Delta (HSD) is het grootste veiligheidscluster van Europa. In dit Nederlandse cluster – met belangrijke geografische kernen in de regio's Den Haag, Twente en Brabant - werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan innovaties en kennisontwikkeling op het gebied van veiligheid. Met als gezamenlijke ambitie: meer bedrijvigheid, meer banen en een veilige wereld. Het kloppend hart is de HSD Campus, het nationaal innovatiecentrum voor veiligheid in Den Haag.
W: www.thehaguesecuritydelta.com
E: info@thehaguesecuritydelta.com
T : 070 302 81 80
Over NLnet
Stichting NLnet legde in de jaren tachtig de basis voor het Nederlandse internet. De geschiedenis van NLnet gaat terug tot 1982 toen een groep Europeanen onder leiding van de latere NLnet-voorzitter Teus Hagen het Europese unix-netwerk EUnet aankondigde. Dat leidde tot het eerste publieke grootschalige computernetwerk in Europa, waarmee de basis werd gelegd voor de komst van het internet in Europa. De doelstelling van Stichting NLnet is "het bevorderen van elektronische informatie-uitwisseling en al hetgeen daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn", de komende jaren vooral gericht op oplossingen betreffende cyber security.
W: https://nlnet.nl
E: incoming [@] nlnet.nl
T: +31 20 888 4252
Over NL-ix
De Neutral Internet Exchange, is een van 's werelds grootste Internet Exchanges met meer dan 450 leden. NL-ix levert op haar kwalitatief hoogwaardige internationale netwerk diverse diensten aan Internet service providers, IP carriers en bedrijven waarbij het gebruik van Internet een bedrijfskritsche rol speelt. Zo kunnen zij op het NL-ix netwerk dataverkeer uitwisselen met diverse andere partijen door te 'peeren' op de Internet Exchange of onderling dataverkeer transporteren tussen verschillende datacentra in verschillende Europese steden. Het bereik en de beschikbaarheid van het NL-ix netwerk groeit snel en is momenteel beschikbaar in meer dan 70 datacentra in 7 landen, te weten Nederland, Belgie, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Luxemburg en Zwitserland.
W: http://www.nl-ix.net
E: info@nl-ix.net
T: 070-3120710