NLnet financiert rampbestendige mobiele telefoonoplossing
[Persbericht, donderdag 14 april 2011; English ENGLISH]
Later dit jaar komt gratis software beschikbaar die mobiele telefoons in staat stelt te communiceren gedurende een ramp, opstand of andere extreme omstandigheden, dankzij een subsidie van stichting NLnet. De software wordt ontwikkelt wordt door een team onder leiding van de Australische wetenschapper Dr Paul Gardner-Stephen.
De Serval BatPhone software kan worden gebruikt op geschikte mobiele telefoons om een alternatief "netwerk" op te zetten waar conventionele mobiele telefonie vernietigd is of simpelweg niet bestaat. In plaats van gebruik te maken van (al dan niet aanwezige) mobiele zendmasten, koppelt het Serval systeem zowel mobiele telefoons onderling (als "gesloten" netwerk) maar kan ook verbinden naar een tijdelijke zendmast.
Dr Gardner-Stephen, Research Fellow (Rural, Remote and Humanitarian Telecommunications) aan Flinders School of Computer Science, Engineering and Mathematics in Adelaide (Australië), geeft aan dat de bijdrage van NLnet van 30.000 euro een belangrijke impuls geeft aan het Serval-project.
"We zijn erg blij dat we deze steun krijgen van stichting NLnet, een organisatie die steun geeft aan activiteiten en mensen bijdragen aan een open informatiesamenleving," zegt dr. Gardner-Stephen. "We hebben momenteel zeven studenten en uitwisselingsstudenten van Flinders en INSA Telecommunications aan het werk om de Serval BatPhone software te ontwikkelen. Voor hen betekent het waardevolle praktijkervaring terwijl ze werken aan een geïntegreerde en humanitair zeer relevant softwareproject," zegt de wetenschapper, "De fondsen van NLnet gaan naar het aansturen van het project en senior ontwikkelwerk zodat we het team als geheel meer effectief kunnen aansturen. Het is daarmee een belangwekkende stap richting ons doel om de Serval BatPhone gratis beschikbaar te maken in een eerste publieke release later dit jaar."
Valer Mischenko, directeur van NLnet stelt dat mobiele communicatie een essentieel deel van ons leven uitmaakt. "Jammer genoeg zijn bestaande systemen die enkel gebruik kunnen maken van de netwerken van commerciële operators niet robuust genoeg, in het geval van rampsituaties, en ook niet veilig genoeg, bijvoorbeeld bij sociale opstanden. Bovendien is een dergelijke opzet ook gevoelig voor verschillende vormen van cyberaanvallen", stelt Valer Mischenko, directeur NLnet.
"Je zou het Serval systeem een 'operatorloos mobiel netwerk' kunnen noemen, dat het over kan nemen als de netwerken van operators om wat voor reden dan ook het begeven. We zijn erg blij met initiatieven als deze die ons kunnen helpen om onze missie te bewerkstelligen en om netwerkgebaseerde communicatie betrouwbaar te maken", stelt hij. "Stichting NLnet sponsort jaarlijks tientallen grotere en kleinere projecten op netwerkgebied. De resultaten zijn publiek beschikbaar en kunnen vrijelijk gebruikt worden voor verdere ontwikkeling van de technologie."
Over Stichting NLnet
Stichting NLnet is een particulier liefdadigheidsfonds dat ondersteuning biedt aan open standaarden en de open source wereld. In de loop der jaren heeft de stichting actief bijgedragen aan (internet) standaarden, open source projecten en faciliterende activiteiten zoals de ontwikkeling van de GPLv3. Stichting NLnet is een onafhankelijke organisatie waarvan de middelen afkomstig zijn van rente op een zeer substantiële eigen kapitaal gevormd in 1997 door de verkoop van de eerste Nederlandse Internet Service Provider. Haar eigen kapitaal zorgt voor een absolute onafhankelijke positie.
In de statuten van de vereniging voor de stichting NLnet staat: "het bevorderen van elektronische informatie-uitwisseling en al hetgeen daarmede verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. NLnet gelooft in open standaarden en open source. Op dit moment worden tientallen projecten en organisaties wereldwijd financieel ondersteund. Onder hen: onderzoekslaboratorium NLnet Labs, het Tor project, CACert, Bricophone, OpenDoc Society, Intelligent Interactive Distributed Systems en de Internet Society.
Over het Serval project
Overal en altijd communiceren - zonder infrastructuur, zonder mobiele zendmasten, satellieten, wifi hotspots, en zonder telecomoperators - met normale off-the-shelf mobiele telefoons. Gebruik je huidige mobiele telefoonnummer waar je ook gaat om te praten met mensen binnen je bereik zonder roamingkosten te betalen.
Serval maakt mobiele communicatie mogelijk onder alle omstandigheden: mobiele communicatie tijden rampen, in armoedige of geisoleerde omgevingen, tijdens burgeropstanden of netwerkuitval. Serval biedt robuuste mobiele communicatie voor iedereen, daar in het universum waar je hardware niet kapotvriest of smelt.