Send in your ideas. Deadline February 1, 2025

OV-chip 2.0

Radboud Universiteit ontwikkelt open source OV-chipkaart
"OV-chip 2.0 moet privacy beschermen"

Amsterdam, 19 juni 2008

[This press release in English ENGLISH]
De Radboud Universiteit Nijmegen gaat zich het komende anderhalf jaar bezighouden met de ontwikkeling van een nieuwe generatie privacyvriendelijke chipkaarten voor het openbaar vervoer op basis van open source-technologie. Deze kaarten zullen gebruik maken van moderne cryptografische technieken waardoor reizigers wel een gepersonaliseerde kaart kunnen kopen --met specifieke kortingsmogelijkheden-- maar niet al hun reisgedrag getraceerd wordt. De universiteit heeft voor het onderzoek een eenmalige beurs gekregen van de Nederlandse filantropische stichting NLnet.

"Met het falen van de eerste generatie OV-chipkaart in Nederland dreigt een enorme desinvestering," stelt Michiel Leenaars, directeur strategie van stichting NLnet en zelf fervent OV-reiziger. "Door de ontwikkeling in een open context over te doen, hopen we de basis te leggen voor een volgende generatie OV-chipkaart in Nederland die wel stand houdt en die het volledige vertrouwen van de consument kan dragen". De stichting wil samen met de universiteit er zorg voor dragen dat niet alleen misbruik van de kaart tegengegaan wordt maar ook dat de privacy van de reizigers technisch gegarandeerd kan worden.

Het onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen zal uitgevoerd worden binnen de Digital Security groep, onder leiding van Prof. dr. Bart Jacobs en dr. Wouter Teepe. Deze groep is eerder dit jaar in het nieuws geweest vanwege het analyseren van zwakheden in chipkaarten die op dit moment veel gebruikt worden. De onderzoekers willen zich in hun onderzoek en experimenteerwerk erop richten om te zien of de vereiste privacyvriendelijke technieken ook daadwerkelijk geschikt zijn voor een efficiente en veilige implementatie op chipkaarten --en in andere systemen zoals mobiele telefoons of zakcomputers.

Alle ontwikkelde software voor de OV-chip v2.0 zal "open source" zijn en in principe voor iedereen toegankelijk, bijvoorbeeld om te controleren of reis- en persoonsgegevens inderdaad adekwaat beschermd worden. Open source software heeft niet alleen in de academische wereld maar in toenemende mate ook daarbuiten, met name bij de overheid, de voorkeur boven gesloten software (waarvan de werking geheim is).