Marc Gauw benoemd tot nieuwe directeur NLnet
Amsterdam, 9 januari 2014
[This text in English]
Stichting NLnet te Amsterdam maakt vandaag bekend dat zij per 1 februari de Nederlander Marc Gauw (53) heeft benoemd als haar nieuwe algemeen directeur. NLnet is een kleinschalig maar internationaal opererend ideeel fonds dat over de hele wereld hoogwaardige technologie-projecten financiert om het internet veiliger en betrouwbaarder te maken.
Gauw brengt zo'n 17 jaar ervaring in de internetwereld met zich mee, waaronder de laatste zes jaar als commercieel directeur van een van 's werelds grootste internetexchanges, NL-ix. Daarvoor was hij al eerder vier jaar lang voorzitter van het bestuur van de Amsterdam Internet Exchange.
Gauw kijkt uit naar zijn nieuwe functie. "Er zijn zeker in het afgelopen jaar een aantal zaken aan het licht gekomen die een veranderd perspectief geven op de feitelijke gezondheid van het huidige internet"
, zo stelt hij. "Veiligheid en privacy van gebruikers blijken veel minder goed geborgd dan vaak gedacht werd. NLnet werkt al meer dan twintig jaar - buiten het zicht van het grote publiek - aan het open en veilig houden van het internet zoals we het allemaal ooit voor ogen hadden. Dat is nu harder nodig dan ooit, en het is tijd om daar ook mee op de voorgrond te treden en ook nieuwe middelen voor vrij te maken."
De geschiedenis van NLnet gaat terug tot 1982 toen onder leiding van internetpionier en latere NLnet-directeur Teus Hagen het eerste pan-Europese UNIX-computernetwerk werd opgericht. Hagen werd vorig jaar voor zijn bijdragen door de internationale Internet Society opgenomen in de Internet Hall of Fame.
Over Stichting NLnet
Stichting NLnet is een onafhankelijke stichting die haar middelen betrekt uit donaties en legaten. Haar startvermogen is in 1997 ontstaan is door de verkoop van de eerste internetaanbieder van Nederland. Door het eigen vermogen is NLnet in staat een eigen en absoluut onafhankelijke positie in te nemen. De statutaire doelstelling van Stichting NLnet is "het bevorderen van elektronische informatie-uitwisseling en al hetgeen daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn". Op dit moment worden enkele tientallen projecten en organisaties geldelijk ondersteund, waaronder het onderzoekslab NLnet Labs, Unhosted, Lantern Project, Calligra Suite, WebODF, AbiWord, Serval, Jitsi, 0cpm en GNUnet.