Send in your ideas. Deadline October 1, 2024

Pionier Jaap Akkerhuis opgenomen in Internet Hall of Fame

Research engineer NLnet Labs gevierd als "global innovator"

This press release in ENGLISH

Amsterdam/Los Angeles, 19 september 2017

De Nederlandse internetpionier Jaap Akkerhuis is vandaag in Los Angeles door zijn internationale vakbroeders geëerd door opname in de Internet Hall of Fame. Akkerhuis (1951) speelde - veelal zonder de voorgrond te zoeken - een belangrijke rol in de totstandkoming van het internet in Europa, en is de enige van de zes nieuwe benoemingen in de categorie "Global Innovators" uit Europa.

De feestelijke ceremonie vond plaats op de Universiteit van Californië in Los Angeles, waar bijna vijftig jaar geleden het eerste bericht over de voorganger van het internet, het ARPANET, werd gestuurd.

Jaap Akkerhuis

Jaap Akkerhuis is nog steeds actief als Research Engineer bij NLnet Labs. Akkerhuis begon zijn carriere als wetenschapper, onderzoeker en engineer in 1979 in het Computerlaboratorium van het Mathematisch Centrum (tegenwoordig: Centrum voor Wiskunde & Informatica), dat zich als hoofdknooppunt van het EUnet in de daaropvolgende jaren vestigde als het centrum van Europese computernetwerken. Hij maakte deel uit van het kleine team onder leiding van Teus Hagen dat verantwoordelijk was voor alle feitelijke netwerkactiviteiten. Later werd dit team uitgebreid met Piet Beertema, Jim McKie en Daniel Karrenberg. Naast zijn reguliere wetenschappelijke werk, spendeerde Akkerhuis talloze nachten en weekeindes met het opzetten en debuggen van verbindingen en de eerste internationale gateways - tot en met Australië, Japan en Zuid-Korea aan toe. Al voor de eerste officiele publieke verbinding van het internet buiten de VS werd gemaakt naar het CWI, overtuigde hij persoonlijk Jon Postel om hem een reeks IP-addresses te geven om conflicterende adressering te voorkomen.

Terwijl veel van de andere pioniers uit de regio in Europa bleven, pendelde Akkerhuis heen en weer tussen wetenschappelijke instellingen, onderzoekslaboratoria, internetaanbieders en domeinnaamregistries in Europa en de Verenigde Staten - waarmee hij een belangrijke verbindende factor in de toenmalige internationale technische internetgemeenschap was. Akkerhuis staat bekend om zijn no-nonsense aanpak en bescheidenheid. Hij heeft een stortvloed aan technische en organisatorische bijdragen gedaan, bijvoorbeeld met het door hem uitgevonden provisorische modem op basis van een hergebruikte plotter (waarmee oorspronkelijk technische tekeningen werden gemaakt). Akkerhuis liet de plotter de draaischijf van de toenmalige telefoons aansturen door de nummers te 'tekenen'- en creerde zo een automatisch modem waarmee ook zonder menselijk ingrijpen verbindingen konden worden opgezet.

In 1987 verhuisde Akkerhuis naar de VS om te werken aan het Information Technology Centre op Carnegie Mellon University (Pittsburgh, PA), gevolgd door nog twee jaar bij Mt. Xinu (Berkeley, CA.) en drie jaar bij Bell Laboratories (Murray Hill, NJ). In 1995 keerde hij terug naar Nederland om zich aan te sluiten bij NLnet, de eerste Nederlandse internetaanbieder. In 1999 ging hij over naar de net opgerichte beheerder van .nl, SIDN). In 2004 werd hij benoemd tot Research Engineer bij NLnet Labs, een wereldwijd vermaard onafhankelijk R&D-laboratorium dat zich bezighoudt met onder meer DNSSEC en BGP Security.

Met de opname van Akkerhuis komt het totaal Nederlandse internetpionieers in de Internet Hall of Fame op vijf. Al eerder werden zijn voormalige collega's bij CWI en NLnet Daniel Karrenberg en Teus Hagen, samen met SURFnet-kopstukken Kees Neggers en Erik Huizer (voormalig voorzitter van de Raad van Toezicht van NLnet) in de eregalerij opgenomen. De Internet Hall of Fame is een initiatief van Internet Society, een vereniging voor internetprofessionals met wereldwijd bijna 100.000 leden. In totaal zijn er sinds 2012 103 mannen en vrouwen in de eregalerij opgenomen.


Meer informatie

Jaap Akkerhuis

Foto Jaap Akkerhuis (credits Frank Groeiliken, onder Creative Commons BY-NC-SA)