Send in your ideas. Deadline June 1, 2024

Persbericht

"Nederlandse collectieve aanpak internetaanvallen groot succes"

Vervolgfinanciering NLnet helpt "Nationale wasstraat" opschalen

This press release in English

Het initiatief "Nationale Wassstraat" (NaWas), dat zorgt voor een gezamenlijke aanpak van grootschalige internetaanvallen op Nederlandse doelwitten, ontvangt een vervolgfinanciering van Stichting NLnet.

Daarmee wordt de verdere uitbouw van de Nationale Wasstraat gefinancierd. NaWas is een initiatief van de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) dat erop gericht is om hosting providers en middelgrote ISP’s een collectieve oplossing te bieden tegen zogenaamde DDoS aanvallen.

NaWas beschikt door de bundeling van krachten over veel meer bandbreedte en geavanceerdere anti-DDoS apparatuur van verschillende merken dan voor de losse internetaanbieders of gebruikers betaalbaar is. De capaciteit voor het verwerken van aanvallen wordt door de deelnemende partijen met elkaar gedeeld. Het systeem is live sinds maart 2014, maar dient vanwege de grote interesse in de markt nu al uitgebreid te worden.

NaWas voorziet duidelijk in een enorme behoefte, meldt Alex Bik, voorzitter van NBIP, Niet alleen zien we een grote vraag naar aansluitingen op NaWas, ook krijgt NBIP veel uitnodigingen om hier meer over te vertellen op conferenties omtrent het beschermen van onze nationale digitale infrastructuur.

Marc Gauw, algemeen directeur van NLnet, is eveneens erg blij met dit initiatief: Dit geeft veel meer partijen dan voorheen de mogelijkheid zich goed te beschermen tegen DDoS-aanvallen, en zorgt er bovendien voor dat het verkeer van de gebruikers in Nederland blijft en niet onnodig blootgesteld wordt aan nieuwsgierige ogen van buitenlandse partijen.

NBIP heeft geen winstoogmerk en biedt de NaWas-dienst tegen kostprijs aan aan zowel internetaanbieders als reguliere gebruikers. Daarmee is het een zeer welkom alternatief voor het kopen van eigen anti-DDoS apparatuur, of het afnemen van een commerciële anti-DDoS dienst.

Meer informatie over NaWas