Send in your ideas. Deadline June 1, 2024

Internet Zonder Filters

Doneer voor onderzoek

Op 11 januari 2012 deed de rechtbank in Amsterdam een uitspraak die verstrekkende gevolgen heeft voor het internet zoals we dat in Nederland kennen. Internetaanbieders XS4all en Ziggo moeten het vanaf 1 februari 2012 hun gebruikers onmogelijk maken om bij een specifieke webcommunity ("The Pirate Bay") te komen. Wat die uitspraak ongelukkig maakt, is dat hier zonder sprake van voldoende zwaarwegende redenen alle Nederlandse gebruikers van het internet ernstig worden benadeeld. Zij krijgen een collectief straatverbod opgelegd voor iets waar ze als individu niet voor verantwoordelijk zijn. Om dat straatverbod technisch mogelijk te maken wordt de kwaliteit van hun dienstverlening verslechterd - voortaan moet ieder pakketje bekeken worden. Dat heeft een destabiliserende werking op het internet en de manier waarop Nederlanders er mee om kunnen gaan - en niet even maar zo lang het duurt.

Inmiddels hebben beide aanbieders aangekondigd om principieel in hoger beroep te gaan, en dat valt zeer in hen te prijzen. Maar zij zijn natuurlijk niet de enige in dit proces. Iedereen in Nederland heeft te maken met deze belangrijke rechtszaak. Daarom is het initiatief genomen om een speciaal fonds in te richten. Met dit fonds willen we het mogelijk maken dat er wat geld beschikbaar is voor onderzoek en andere activiteiten die van nut zouden kunnen zijn bij de rechtzaak. Het geld gaat niet naar de juridische verdediging van XS4all en Ziggo, maar naar onafhankelijke initiatieven vanuit de samenleving ten dienste van de rechtszaak. Dankzij het beroep kunnen we voorkomen dat hiermee een zeer onwenselijk precedent geschept wordt. Het fonds wordt kostenloos professioneel beheerd door stichting NLnet, de charititatieve instelling die dertig jaar geleden de basis legde voor het internet zoals we dat nu in Nederland kennen. Beoordeling van de aanvragen geschiedt door [[een commissie onder leiding van Simon Hania en Hendrik Rood]].

Ik heb helemaal geen internet. Is dit toch voor mij belangrijk?

Ja, we denken van wel. The Pirate Bay is net als de rest van het web een publiek toegankelijke ontmoetingsplaats waar geen toezicht is op wat mensen er aan informatie halen en brengen. The Pirate Bay is een platform zoals er ontelbare op de wereld zijn - en het verbod stuurt Nederland in een schimmig gebied. In dit specifieke geval speelt nog iets bijzonders - er zijn in verschillende landen politieke partijen ontstaan via deze site, die ook nog eens democratisch vertegenwoordigd zijn in diverse parlementen in Europa (inclusief het Europees parlement). De site heeft daarom zowel culturele als maatschappelijke relevantie. Ook op het gebied van burgerrechten speelt The Pirate Bay door haar internationale publiek en diversiteit een aantrekkelijk en relatief moeilijk te detecteren distributiemechanisme voor dissidenten. De vraag is terecht of het middel daarmee proportioneel is.

Je donaties (in wat voor vorm dan ook) zijn van harte welkom. Vermeldt bij je storting "Hulpfonds". Neem contact op als je vragen of ideeën hebt.

Your donation is welcome

Bankgegevens:

Rekeninghouder:
Stichting NLnet

Adres:
Science Park 400
1098 XH Amsterdam
Nederland

Rekeningnummer:
7228890

BIC code (SWIFT):
INGBNL2A

IBAN:
NL30INGB0007228890

Bank:
ING BANK NV
Postbus 1800
1000 BV Amsterdam
Nederland

Stichting NLnet is een in Nederland gevestigde stichting zonder winstoogmerk, die internationaal opereert. NLnet heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling), wat betekent dat donaties in veelvoorkomende gevallen aftrekbaar kunnen zijn van uw belastingen. We sturen u graag een bewijs van storting: email of telefoon (+31(0)20 888 4252).

Search

Payment methods: VISA, Mastercard, Maestro, iDeal, PayPal.

Make a donation now

Jeff Arnold "The NLnet Foundation is better at identifying and supporting promising computing projects than any other non-profit."

- Dr. Jeff Arnold (founder of KSplice, now part of Oracle)

Giorgio Maone If you want the Internet to grow strong, safe and free, but you don't know how to help, contribute to NLnet: they do know and care."

- Giorgio Maone, NoScript

Andrew Sullivan NLnet Foundation has an uncanny ability to find and support the right projects, and I heartily recommend them.

- Andrew Sullivan, chair Internet Architecture Board (Canada)

What people say about NLnet

Read what Jos van den Oever, prof. dr. Andy Tanenbaum, Georg Greve, dr. Karsten Nohl, dr. Paul Gardner-Stephen, prof. dr. Paul de Bra, dr. Ben Martin Antti Ilomaki, Robert McQueen, Peter Eckersley, prof. dr. Andrei Gurtov, Shane Coughlan, Emil Ivov, Ot van Daalen, Armijn Hemel, Robin LaFontaine, Arjen Kamphuis, Roger Dingledine, dr. John Dickinson, Fabio Erculiani, Brenno de Winter and Karsten Gerloff say about NLnet as well!

What people say about NLnet

Currently open for proposals:

git merge icon
Job opening.
We are looking for a technology assessor.
bluehats logo, three blue hats
Nominate FOSS projects
Nominate Free Software Projects for the four €10.000 BlueHats Prizes.
Want to do us a favour?
Help us with 5 minutes of your time.
icon of a flower
Donate today
Your donation can help grow the future!