Send in your ideas. Deadline June 1, 2024

Innovatievouchers 2010

Gewaardeerde relatie van NLnet

Sinds 23 februari zijn er weer nieuwe innovatievouchers vanuit het ministerie van EZ beschikbaar. De innovatievoucherregeling is erop gericht om kennis die beschikbaar is bij kennisinstellingen nuttig te gebruiken, en daarmee innovatie bij kleine ondernemingen mogelijk te maken. Met een beetje van je tijd kun je 2.500 en/of 7.500 euro voor belangrijke projecten doneren!

Nieuw is dat ook een gedeelte van de vouchers bij niet-publieke partijen (zoals bedrijven met een bepaalde expertise) uitgegeven mag worden aan bijvoorbeeld software-ontwikkeling, uiteraard onder zekere voorwaarden. De regeling is voor kleine bedrijven (van ZZP tot 250 man personeel). Het maakt niet uit in welke branche. Je kunt dus open source actief steunen met je voucher, of je nu zelfstandig kunstenaar, nagelstyliste of IT-ondernemer bent. De vouchers van de actie van vorig jaar worden op dit moment onder meer ingezet om accessibility van documenten testbaar te maken, deelname van wetenschappers in OASIS ODF TC en onderzoek te doen naar realtime collaboration voor visueel beperkten.

Het is redelijk urgent: de vouchers kunnen heel snel uitverkocht zijn, dat geldt met name voor de private vouchers (die per post moeten worden aangevraagd). Als je ons wilt helpen, is het dus goed als je vandaag actie onderneemt.

Wat moet ik ermee

Je kunt er natuurlijk zelf direct gebruik van maken. Als je dat teveel moeite is, overweeg dan of je er een open source-project dat je gebruikt of dat op een andere manier belangrijk voor je is mee wilt steunen. Stichting NLnet legt voor de vouchers die via die stichting worden verzameld het resterende bedrag (afhankelijk van het soort voucher 33% of 50%) op tafel. Maar je kunt natuurlijk zelf ook (samen met anderen) voor een specifiek open source project een eigen inzameling houden -graag zelfs. Grote vouchers mogen tot 10 stuks gecombineerd worden, kleine helaas niet- maar daar is dan weer geen eigen bijdrage voor nodig. Je mag ieder jaar een kleine en een grote voucher aanvragen.

Hoe werkt het

Er zijn verschillende soorten vouchers. Voor de publieke vouchers geldt dat als je je voucher via NLnet ten goede van een project wilt laten komen, je het formuliertje op http://agentschapnl.nl/innovatievouchers invult. Daarna krijg je per aangevraagde voucher (twee per jaar, een klein en een groot) een mailtje dat je moet bevestigen door in te loggen met DigiD voor bedrijven. Zo'n DigiD komt overeen met je login bij de Kamer van Koophandel, je krijgt als je nog geen login hebt per post een code van hen toegestuurd. Als je die eenmaal in huis hebt, ben je met een klik klaar. De rest regelen wij met de kennisinstelling en de projecten. We vragen twee vouchers namens je aan: een grote en een kleine.

Vul nu het innovatie voucher in

De tweede categorie vouchers zijn de private vouchers; deze zijn voor ons nieuw en heel interessant omdat we ook niet-kennisinstellingen (bijvoorbeeld zelfstandige programmeurs of open source-gedreven kleine ondernemingen) ermee kunnen betalen om specifieke kennis die zij hebben aan open source-projecten bij te dragen. Bij private vouchers is er iets meer werk, omdat we toestemming moeten krijgen van Syntens voor ieder project. Het makkelijkst is als je het formulier dat bijgeleverd is rechtstreeks opstuurt. Dat kost je een postzegel, omdat Agentschap NL een fysiek getekende aanvraag wil -maar voor 10.000 euro richting belangrijke open source projecten is dat natuurlijk een meer dan redelijke deal. Dit geld gaat richting Nederlandse ontwikkelaars van open source, in samenspraak met Syntens.

Vul voor het aanvragen van een kleine en grote private voucher het bijgeleverde formulier tweemaal in!

LET OP: Het is het een of het ander: je mag een kleine en een grote voucher per jaar ontvangen, of die nu publiek of privaat zijn. Als je een postzegel ervoor over hebt, en het vandaag of morgen kunt invullen en opsturen, zijn we erg blij met private vouchers (waar je dus twee printjes voor moet opsturen). Maar we hebben natuurlijk ook graag zoveel mogelijk publieke vouchers... die dus iets minder werk voor je zijn.

Vragen

Misschien heb je vragen. Bel dan 020 888 4252 of 0627050947. Je kunt ook via onze site online de gegevens aanleveren, of mailen naar: innovatievoucher@nlnet.nl

Uitgebreide informatie over de regeling is uiteraard ook te vinden op de site van Agentschap NL

Beste groet,
Michiel Leenaars
Directeur Strategie NLnet

P.S. Als je werkt voor een zorginstelling, zijn er ook nog zorginnovatievouchers. Die zijn extra groot en niet zomaar op; neem even contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken.