Send in your ideas. Deadline June 1, 2024

Lancering van GPLv3 in Nederland

[Aanmelden, Conferentie website]
PERSBERICHT, 1 juli 2008

Nederland krijgt primeur academische conferentie GPLv3 "Economische impact softwarelicentie wordt te vaak onderschat"

Op 19 september 2008 kunnen Nederlandse ICT-ers, ondernemers en academici voor het eerst uitgebreid kennismaken met de vernieuwende GPL (General Public Licence) tijdens een eendaagse conferentie georganiseerd door de Universiteit van Tilburg en stichting NLnet. Aan de geinternationaliseerde versie van de softwarelicentie is meer dan vijf jaar gewerkt, de financien hiervoor kwamen voor een deel uit Nederland.

"De economische impact van open source neemt steeds sterker toe, zowel zichtbaar als onzichtbaar ingebakken in apparaten," zo stelt prof. dr. mr. Kees Stuurman, hoogleraar aan de UvT en een van de organisatoren van de conferentie. "We willen het kennisniveau in Nederland hiermee op dit punt daarom een serieuze impuls geven. Het gaat om een industrie met een omvang van vele miljarden, en de groei neemt alleen maar toe".

GPL is geen los product maar een internationaal juridisch raamwerk waarmee programmeurs hun werk in ruil voor het onbeperkt gebruik van het werk van anderen kostenloos ter beschikking stellen. "De meeste Nederlanders hebben leggen geen verband tussen copyright en bijvoorbeeld mobiele telefoons of computersoftware, maar dat verband is heel direct", zo stelt Michiel Leenaars, directeur strategie van maatschappelijk investeerder NLnet en een van de sprekers tijdens het evenement. "De GPL zorgt er ironisch genoeg via het copyright voor dat het intellectueel eigendom van iedereen blijft".

De GPL-familie van licenties vormt de basis van veel moderne software, zoals het besturingssysteem Linux, OpenOffice.org, de programmeertaal Java en tekenpakket GIMP. Ook veel commerciele bedrijven werken inmiddels op grote schaal met GPL-toepassingen, in Nederland zijn dat onder meer TomTom, Oce en Irex. Tijdens de conferentie in Tilburg op 19 september worden naast de belangrijkste vernieuwingen in de open source licenties ook de verhoudingen met het Nederlands en Europees recht onder de loep genomen.