Maven wint de derde BlueHats Prize

Apache Maven logo bestaand uit het woord 'maven' met twee veren als 'v'.
Apache Maven

Met veel plezier kondigen we aan dat de winnaar van de derde BlueHats prijs van 2024 het Maven team is, beheerder van het Apache Maven project. Maven wordt veel gebruikt als een build tool voor Java projecten. Ook kan het omgaan met afhankelijkheden, testen, codedekking en het opleveren van documentatie. BlueHats prijzen zijn een initiatief van het Franse Interministeriele Digitale Directoraat. Ze worden uitgereikt aan beheerders van cruciale Vrije en Open Source projecten. In 2024 worden vier prijzen van elk € 10.000,- uitgereikt.

De jury, bestaande uit ambtenaren van ANSSI en DINUM, herkent de centrale rol die Maven speelt in het ontwikkelen van applicaties en het beheren van de aanvoerketen. De leden van de Vrije Software Raad willen dit soort initiatieven in de schijnwerpers zetten: specifieke projecten die essentieel zijn voor software infrastructuren, en die worden beheerd door teams waar je van op aan kunt door de jaren heen.

Karl Heinz Marbaise, voorzitter van het Project Management Comité van Maven zei het volgende over het winnen van de prijs.

Het is een eer om de prijs in ontvangst te nemen als de huidige vertegenwoordiger van het Apache Maven Team. Het is een goede vooruitgang om meer aandacht te vestigen op open source software en hoe het ontwikkeld wordt.

Over Maven

Het Project Object Model (POM) van Maven maakt declaratief projectbeheer mogelijk met behoud van flexibiliteit met plug-ins en extensies. Het Maven ecosysteem is zeer stabiel: het huidige bestandsformaat is achterwaarts compatibel tot bijna twintig jaar terug.

Maven is in 2002 door Jason van Zyl in het leven geroepen. De destijds populairste build tool, Ant, had weinig conventies, wat betekende dat alle build-bestanden er anders uitzagen. Maven introduceerde een bestandsformaat met minder opties en meer conventies. Dit verminderde de cognitieve overhead bij het schrijven van build-bestanden en maakte het makkelijker om automatisering bovenop de build-bestanden te schrijven. Daarnaast moedigde Maven aan om pakketten op een standaard manier te publiceren op een centrale plek. Deze praktijk is nu mainstream, maar was destijds niet vanzelfsprekend.

De Maven beheerders werken op dit moment aan versie 4 van Maven.

Lof voor Maven

Iedereen kan Vrije en Open Source projecten nomineren voor de BlueHats prijzen (en nomineren kan nog steeds). Maven is genomineerd door Tamás Cservenák, de voormalig hoofdontwikkelaar van Nexus, een repositorybeheerstool voor Maven. Hij motiveerde zijn keuze als volgt:

Het is de essentiële (en meest populaire) Java build tool maar het is tegelijkertijd ernstig onderbemenst. In de meest optimistische raming zijn er slechts 10 mensen die actief het hele ecosysteem van Maven beheren. (Aangezien het niet een enkel project is maar meerdere deelprojecten en alle plug-ins en dergelijke).

Frédéric Séraphine die werkt voor de Software Fabriek Eenheid van het Franse Betalings- en Dienstenagentschap zegt:

Apache Maven is een cruciaal Open Source component die de kern vormt van onze Java applicaties. Het stelt ons in staat om onze applicaties te bouwen in onze softwarefabriek en we zijn er van verzekerd dat we onze interne en externe software afhankelijkheden gemakkelijk kunnen beheren. Het ondersteunt bijna 300 projecten en meer dan 2 miljoen regels code.

BlueHats prijzen voor beheerders van cruciale software

De BlueHats prijs heeft als doel beheerders van cruciale open source software in de schijnwerpers te zetten. Het is een bekend probleem in de Vrije en Open Source wereld: het voordeel van Vrije en Open Source software is gigantisch maar er zijn te weinig aandacht en middelen voor beheer en beheerders.

Maven is een typisch voorbeeld van deze stand van zaken. Alhoewel het ontelbare eindgebruikers raakt omdat het hun binaire bestanden bouwt, ontvangt het te weinig financiële middelen en is het onderbemenst. Het doel van de BlueHats prijzen is om gebruikers van Vrije en Open Source software aan te moedigen om te investeren in beheer.

Je kunt nog projecten nomineren voor de vierde BlueHats prijs

In de aankomende maanden zal nog één BlueHats prijs worden uitgereikt. Je kunt nog steeds je favoriete project nomineren voor de laatste prijs van € 10.000,-. De BlueHats prijzen zijn een initiatief van de Franse overheid. De Franse Vrije Software Afdeling (een OSPO) werkt samen met NLnet om vier vooraanstaande projecten in de schijnwerpers te zetten en hen te belonen met de BlueHats 2024 prijzen.