Send in your ideas. Deadline October 1, 2024

Nederlandse internetpioniers krijgen internationale erkenning

Geneve, 26 juni 2013

Twee Nederlanders, Teus Hagen en Kees Neggers zullen tijdens een internationale ceremonie in Berlijn in augustus worden opgenomen in de zogenaamde Internet Hall of Fame. Beiden speelden een voortrekkersrol in de totstandkoming van het internet in Europa, met een impact ver daarbuiten.

Teus Hagen

Hagen nam in 1982 het initiatief voor de oprichting van EUnet, en nam vanuit het toenmalige Mathematisch Centrum in Amsterdam de leiding bij de opbouw van dit pan-Europese computernetwerk dat al snel transatlantische verbindingen aanging en daarna overging naar het in Amerika opkomende internetprotocol. In 1986 werd hij voorzitter van stichting NLnet en werd de eerste commerciele 'Internet Service Provisie' in ons land een feit. De commerciele activiteiten van NLnet werden in 1997 verkocht en met de opbrengst ging stichting NLnet met Hagen als algemeen directeur verder als een gerespecteerde charitatieve instelling die wereldwijd de ontwikkeling van het open internet stimuleert.

Kees Neggers

Kees Neggers stond aan de basis van een aantal belangrijke internationale organisaties in de internetwereld, waaronder RARE, Internet Society, RIPE NCC, Ebone, CCIRN, de Amsterdam Internet Exchange en GLIF. Neggers vormde samen met Boudewijn Nederkoorn vanaf 1988 de directie van het Nederlandse SURFnet. Onder hun leiding dwong SURFnet wereldwijd erkenning af voor haar internationale voorlopersrol en het onderzoeks- en onderwijsnetwerk groeide in die periode uit tot een van de meest geavanceerde en gerespecteerde ter wereld. Neggers werd een jaar geleden voor zijn verdiensten al onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Met Hagen en Neggers komt het totaal Nederlandse internetpionieers in de Internet Hall of Fame op drie. Vorig jaar werd in Geneve de in Duitsland geboren Nederlander Daniel Karrenberg al opgenomen, als jongste van slechts vijf Europeanen. De Internet Hall of Fame is een initiatief van Internet Society, een vereniging voor internetprofessionals met wereldwijd meer dan 65.000 leden. In totaal zijn er nu 65 mannen en vrouwen in de eregalerij opgenomen.