Send in your ideas. Deadline October 1, 2024

Intelligenter Internet met Open Source Sesame

Op 1 maart 2002 starten Stichting NLnet en Aidministrator uit Amersfoort het Sesame project. In dat project wordt Sesame ontwikkeld dat de basis is voor intelligentere Internet toepassingen, het zogenaamde Semantic Web. Het bijzondere van het project is dat Sesame als Open Source software beschikbaar zal komen. Stichting NLnet ondersteunt Aidministrator bij het uitvoeren van het project.

Het internet heeft meer intelligentie nodig. Bijvoorbeeld om preciezer informatie te kunnen vinden. Wanneer je weet dat een 'voetenbank' een bijzonder soort bank is, bedoeld om je voeten op te leggen en tot de categorie meubels behoort, dan weet je dat je niet hoeft te zoeken bij financiële instellingen. Deze contextuele informatie maakt dat computers beter om kunnen gaan met vragen om informatie. RDF (Resource Description Framework) is een belangrijke, door het W3C gestandaardiseerde taal voor de intelligente representatie van informatie en context.

Sesame is een belangrijke bouwsteen voor het Semantic Web omdat informatie met behoud van contextuele informatie wordt opgeslagen. In Sesame kan RDF geannoteerde informatie worden opgeslagen en weer worden teruggevonden. Met behulp van Sesame kunnen applicaties als inteleligente agents, zoekmachines of business portals, hun voordeel doen met deze extra contextuele informatie en hun gebruikers beter en accurater van informatie voorzien.

Aidministrator en Stichting NLnet starten een groot Open Source project. In dat project wordt Sesame als Open Source software gedistribueerd. Dat betekent dat ontwikkelaars, bezig met Semantic Web toepassingen, de vrije veschikking krijgen over Sesame. Doorontwikkeling van Sesame wordt gerealiseerd door de bijdrage van een grote groep geïnteresseerde bedrijven en instellingen.
Ondertekening van de overeenkomst tussen NLnet en Aidministrator vindt plaats op 12 maart in Amersfoort.

Aidministrator ontwikkelt technologie en producten voor het Semantic Web. Op basis van deze technologie en producten voert Aidministrator projecten uit bij klanten. Stichting NLnet ondersteunt projecten ter ondersteuning van de Internet gemeenschap. In deze projecten wordt netwerk technologie ontwikkeld die beschikbaar blijft in het publieke domein (Open Source).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeen Broekstra, projectleider Sesame (e-mail: jeen.broekstra@aidministrator.nl; telefoon: 033-465 9987).