Wat wordt er allemaal beschermd?
Hieronder een aantal belangrijke projecten:

En nog veel meer...
Op de website van Open Invention Network kun je de meest actuele lijst met beschermde open source-pakketten vinden. De afgesproken bescherming geldt altijd voor bestaande features van gepubliceerde versies van deze pakketten. Een a twee keer per jaar wordt de lijst uitgebreid met extra software en nieuwe versies van bestaande software met additionele functionaliteit. Je hoort dat altijd vooraf.
Hoe zit het precies?
Open Invention Network is bedoeld als een defensieve patentpool, opgezet om een zo breed mogelijke wapenstilstand af te dwingen rondom een aantal belangrijke opensource-projecten. Door een handtekening te zetten onder de licentie van OIN help je om de vrede te bewaren en de boodschap uit te dragen dat open source geen patentslagveld hoort te zijn.
OIN beschermt een lijst met basale gratis software die we allemaal op een of andere manier direct of indirect wel ergens gebruiken - in vrijwel iedere smartphone, in online diensten, op onze desktops en servers, en (ongezien) in wifirouters, auto's en andere apparaten thuis, in kantoren en op de werkvloer.
Samengevat: normale eindgebruikers en ontwikkelaars hebben geen enkele verplichting. De deelnemers die wel (software)patenten hebben, verlenen (alleen aan elkaar) gratis een wederkerige licentie om de betreffende bestaande open source software te mogen blijven gebruiken en verder te ontwikkelen natuurlijk. Daarbuiten blijft alles zoals het is. (lees de complete licentietekst)
Een dergelijke vredesverklaring klinkt misschien als onnodig, maar er zijn allerlei malafide bedrijfsmodellen rondom het uitmelken van soms heel vage patenten. In andere gevallen zijn rechtszaken deel van een bewuste strategie om de ontwikkeling van open source software te ontmoedigen.
Je doet mee door online te registreren via de site (officieel wordt je dan 'licentie-nemer', net als dat je dat wordt als je bijvoorbeeld Java of LibreOffice op een computer installeert). Je krijgt dan kostenloos een onbeperkte licentie op alle technologie die OIN zelf in haar eigen brede portfolio heeft. Die patenten zijn speciaal aankocht voor een zo breed mogelijke dekking en deels ook gedoneerd door OIN-leden zoals Philips, Sony, IBM, Canonical, Google en RedHat. (Je kunt zelf trouwens ook patenten doneren als je die toevallig op de plank hebt liggen).
Door OIN maakt je meteen deel uit van een internationaal juridisch netwerk dat patentagressie wil voorkomen. Toch fijn om op terug te kunnen vallen.
Wie zitten hier achter?
NLnet is een door de Nederlandse belastingdienst erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) die mede aan de basis stond van de introductie van internet in Europa, en die sindsdien over de hele wereld via haar open call vele projecten heeft gefinancierd om het internet veiliger, robuuster en privacy-vriendelijker te maken. NLnet laat onafhankelijke ontwikkelaars en onderzoekers in binnen- en buitenland aan de toekomst van internet werken.
Lees wat mensen als journalist van het jaar Andrew Sullivan (CEO ISOC), Roger Dingledine (projectleider Tor), Karsten Nohl (de onderzoeker die de beveiliging van GSM doorbrak) en Peter Eckersley (directeur technologieprojecten Electronic Frontier Foundation, USA) over het werk van NLnet zeggen.
Open Invention Network is opgericht om een bloeiend ecosysteem rondom GNU/Linux en open source mogelijk te maken door het openlijk delen van patenten. OIN werd in 2005 opgericht met steun van een aantal grote stakeholders uit de industrie, waaronder IBM, Novell (SUSE), RedHat, Philips. Open Invention Network bezit zelf een grote portfolio aan patenten die royalty-vrij beschikbaar worden gemaakt aan bedrijven, instituten en individuen onder het voorbehoud dat deze geen patenten gebruiken tegen het 'Linux-systeem'. Onder deze naam valt een grote hoeveelheid softwarepakketten, waaronder programmeertalen (Python, Ruby, Perl, PHP), webbrowsertechnologie (Firefox, Webkit), virtualisatie (KVM, Xen), mailservers, en nog veel meer.
NLnet heeft een sponsorovereenkomst met Open Invention Network, waar ook diverse mensen uit in het verleden door ons gefinancierde projecten en ex-collega's werken. OIN steunt het werk van NLnet met een donatie voor iedere organisatie die via ons belooft om de andere licentienemers (waaronder veel GNU/Linux-distributies, Mozilla maar ook Puppet Labs, TOR en KDE e.V.) niet aan te vallen op het gebruik van die open source-pakketten met eventuele patenten. Zo help je dus met vijf minuten werk om belangrijke open source-projecten buiten de klauwen van patenttrollen te houden èn om het internet veiliger en betrouwbaarder te krijgen.
(Ken je dus nog andere bedrijven, stichtingen, verenigingen of open source-projecten die zouden kunnen tekenen, stuur ze dan ook vooral naar deze pagina).
Veelgestelde vragen
Hieronder vind een aantal veelvoorkomende vragen, en het antwoord dat we vanuit NLnet daarop geven. Onderstaande is dus geen juridisch advies, maar de mening van een organisatie die geeft om het internet. OIN biedt ook een overzicht met veelgestelde vragen. Kom je er niet uit, of twijfel je? Neem alsjeblieft contact met ons op - we helpen je erg graag om het internet te helpen.
Wat vindt NLnet van softwarepatenten?
Er zijn misschien minderjarigen die dit lezen, dus laten we het netjes houden. Softwarepatenten zijn vanuit macro-perspectief een slechte zaak omdat ze innovaties afremmen en blokkeren - precies tegenovergesteld van waar ze voor bedoeld zijn. Iemand met een triviaal idee mag anderen die dat idee zelf ook krijgen alsnog 'belasten'. De hele softwareindustrie zoals we die kennen is tot stand gekomen zonder softwarepatenten. In Europa zijn softwarepatenten weliswaar officieel niet geldig, maar ze worden ondertussen (jammer genoeg) gewoon uitgereikt voor het eventuele geval dat de betreffende wetgeving ooit toch komt. Je moet er dus altijd rekening mee blijven houden. Met name in de Verenigde Staten zijn softwarepatenten een economisch slagveld waarin de belangen van gebruikers en ontwikkelaars ondergeschikt zijn aan andere belangen, en waarin letterlijk miljarden euro's per jaar als een soort belasting op innovatie worden geheven. Die realiteit heeft geleid tot de oprichting van Open Invention Network, dat een wapenstilstand probeert te bereiken door gratis een enorme patentportfolio ter beschikking te stellen in ruil voor vrede.
Waarom is dit nodig? Het is toch al open source. Is dat niet al geregeld?
Jammer genoeg is het nodig. Software-licenties zoals GPL, Apache, BSD en MIT zijn gebaseerd op het auteursrecht, en worden verleend door de makers van de software. Softwarepatenten staan jammer genoeg compleet los daarvan en worden geclaimd door derden die niets met de software zelf te maken hebben gehad, en dat is waarom ze zo enorm schadelijk zijn. Er zijn miljoenen softwarepatenten in de wereld (met name in de VS) die allemaal een claim leggen op een of andere vaak zeer wollig omschreven "methode" om iets te doen. Als een dergelijke "methode" ergens "gebruikt" wordt (ook al gaat het om een volslagen triviaal iets, en kent iemand het betreffende patent helemaal niet), kan de "eigenaar" achteraf een claim neerleggen. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om software die je koopt of open source software die je download - alle software is hier in principe kwetsbaar voor. Een idiote situatie, en tijd om er iets aan te doen.
Wie zijn er allemaal ook lid van de OIN-gemeenschap?
Dat is heel breed: van open source-organisaties zoals Mozilla, the Document Foundation, Moodle en Unhosted tot en met grote bedrijven zoals Oracle en HP. Een publieke lijst met licentienemers wordt bijgehouden op http://www.openinventionnetwork.com/licensees.php.
Kan ik me later ook weer uitschrijven?
Natuurlijk kan dat. Je belofte om de vrede te bewaren jegens de gemeenschap blijft dan beperkt tot de mensen die deelnemen op het moment dat je je uitschrijft, en de versies van de open source-software die op dat moment beschermd zijn.
Wat gebeurt er nadat ik teken? Ik krijg toch niet allerlei mail enzo?
De naam van je bedrijf/organisatie wordt gepubliceerd op de lijst met deelnemenden. Je adres en de gegevens van de contactpersoon worden niet gepubliceerd en niet met derden gedeeld.
De lijst met open source software die beschermd wordt door OIN blijft groeien. Je krijgt daarom een a twee keer per jaar automatisch een brief of mail met alle nieuw toegevoegde software. Zolang je zelf geen patentenstrijd wilt gaan voeren met anderen, hoef je niets daarmee te doen om open source te blijven beschermen.
Kan ik niet gewoon ook geld doneren?
Natuurlijk, heel graag zelfs. Het werk van NLnet om de veiligheid en privacy op internet te vergroten is zoals je weet harder nodig dan ooit, en iedere gedoneerde euro gaat rechtstreeks naar nieuwe projecten. Doneren kan via iDeal, PayPal en zelfs Bitcoin. Niet iedereen heeft de middelen om wat terug te doen. Je kunt om te helpen ook anderen attenderen op deze pagina - dat helpt ons echt.
Ik heb geen IT-bedrijf, maar heel wat anders. Helpt dat ook?
Ook als je een supermarkt, dienstverlener of belangenvereniging vertegenwoordigt, zijn we erg blij met je als lid van de patentvredelievende gemeenschap. Open source is overal (van de kassa die in de achtergrond GNU/Linux draait, de site die je op internet draait of de medische apparatuur die je longfunctie meet), en iedereen moet daar ongehinderd en zonder gedoe gebruik van kunnen maken. Door je aan te sluiten, help je echt.
Heeft het zin om als privepersoon te tekenen?
Privepersonen vallen helaas buiten de sponsorovereenkomst die we hebben, maar je kunt je zeker uitspreken tegen de waanzin van patenten door jezelf aan te melden. En misschien ken je mensen die wel een bedrijf of stichting hebben, maak je deel uit van een vereniging of andere juridische entiteit die je kunt vragen om lid te worden? Je hulp hierbij wordt zeer gewaardeerd!
Hoe wordt beslist welke pakketten er in de toekomst worden beschermd?
OIN heeft naast licentienemers ook een aantal bedrijven die de middelen en patenten hebben ingebracht om de organisatie op te kunnen starten en deze draaiende te houden. Dat zijn bedrijven met zeer aanzienlijke belangen in open source-technologie, zoals TomTom, Google, Philips, IBM, Sony, RedHat en Novell (SUSE). Deze 'members' beslissen samen welke pakketten er binnen het protectoraat vallen. Heb je een idee voor een pakket dat je zou willen nomineren voor bescherming, neem dan contact op,
Ik heb echte patenten. Wat gebeurt daarmee?
Niets, dat staat overal los van. De wederkerige licentie die alle leden van de gemeenschap aan elkaar verlenen, betreft het gebruiksrecht op eventuele softwarepatenten die slaan op al gepubliceerde en over de hele wereld in gebruik zijnde open source software. Normale patenten blijven buiten spel, en je kunt daar volledig naar eigen inzicht gebruik van maken.
Overigens: OIN accepteert ook donaties van patenten, en koopt ook interessante patenten. Juist ook zaken die buiten de gebaande paden liggen. Mocht je iets interessants hebben, schroom dan niet om contact op te nemen. En misschien kun je van de opbrengst een deel via een donatie teruggeven aan het internet.
Mijn vraag staat er niet bij
Iets toch niet duidelijk? Neem contact op met +31 (0)20 8884252 / vragen@nlnet.nl
Ik ben overtuigd. Hoe kan ik me inschrijven zonder weer helemaal naar boven te scrollen?
Heel simpel, gebruik onderstaande knop. En dankjewel voor je geduld.