Dnsmasq wint de eerste BlueHats Prize

Dnsmasq logo: een paars Zorro masker.
dnsmasq

BlueHats prijzen worden uitgereikt aan beheerders van cruciale Vrije en Open Source projecten. In 2024 worden er vier prijzen van elk € 10.000 verdeeld. De winnaar van de eerste BlueHats prijs van 2024 is Simon Kelley, de beheerder van het dnsmasq project. Dnsmasq regelt netwerkadressen in kleine netwerken: DNS, DHCP en netwerkboot. We feliciteren hem van harte.

The jury bestaande uit ambtenaren van de ministeries van Onderwijs en Jeugd, ANSSI en DINUM, erkende het belang van dnsmasq en de voortgaande ontwikkeling ervan voor netwerkbeveiliging. De leden van de Franse Open Source Software Council willen doorgaan met het onder de aandacht brengen van dit soort initiatieven. Projecten die cruciaal zijn voor software infrastructuren en jarenlang worden beheerd door betrouwbare beheerders.

Over dnsmasq

Simon Kelley begon met dnsmasq in de vroege jaren 2000. Hij wilde zijn laptop middels zijn PC met het internet verbinden. Het concept van een router in huis was nieuw: het verbinden van zelfs maar één computer aan het internet via de telefoon was een luxe. Om zijn laptop met het internet te laten praten moest de PC alle adresinformatie regelen.

Om dat voor elkaar te krijgen, begon Simon zijn eigen project en kreeg het aan de praat op zijn PC. Sindsdien is hij het altijd blijven verbeteren en uitbreiden. En hij is zo gul geweest om dnsmasq te publiceren als Vrije Software.

Er is een goede kans dat je dnsmasq gebruikt, het zit namelijk in veel routers, Internet of Things apparaten en het Android mobiele beheersysteem. Dnsmasq is en populaire keuze omdat het weinig systeemmiddelen vereist en veel functionaliteiten in een enkel programma bij elkaar brengt. Dat doet het met ongeveer 50.000 regels C-code. Dat is weinig gezien de grote hoeveelheid apparaten die worden ondersteund, elk met zijn specifieke eigenaardigheden.

Lof voor dnsmasq

Iedereen kan een project nomineren voor de BlueHats prijzen (en dat kan nog steeds kan nog steeds). Dnsmasq is genomineerd door Samuel Bizien-Filippi, systeembeheerder bij Pôle d'expertise de la régulation numérique(PEReN) (Expertisecentrum Digitale Regulering). Bij zijn indiening schreef hij:

Dnsmasq is een veelzijdige server. In een notendop: het is zowel een DHCP server en een DNS proxy (dat domeinnamen naar IP-adressen omzet op lokale netwerken en het internet). Dnsmasq is aanwezig in de meeste routers ("internet kastje") en op meerdere virtualisatie platformen (zoals Proxmox VE). Het maakt netwerkconfiguratie een stuk simpeler. Dnsmasq is een fundamentele en - en over het hoofd geziene - bouwsteen van netwerken van het MKB en publieke instellingen.

Op de vraag hoe dnsmasq wordt ingezet bij PEReN, antwoordde Bizien-Filippi:

"Bij PEReN streven we er naar om netwerk en systeem configuraties als code te beheren in een versiecontrolesysteem. Omdat dnsmasq wordt geconfigureerd met platte tekst bestanden is het een perfecte match voor ons. In onze omgeving wordt dnsmasq op de volgende manieren gebruikt:
  • voor netwerkconfiguratie van clients via DHCP
  • voor geautomatiseerde installatie van systemen met DHCP en TFTP (beide functionaliteiten worden voorzien door dnsmasq)
  • voor lokale naamresolutie."

BlueHats logo drie blauwe Fedora hoeden

BlueHats prijzen voor beheerders van cruciale software

Met het uitgeven van de vier prijzen, willen de BlueHats beheerders van cruciale Vrije en Open Source software onder de aandacht brengen. Het is een bekend probleem in de Vrije en Open Source wereld: het voordeel van Vrije en Open Source software is gigantisch maar er is te weinig aandacht en middelen voor beheer en beheerders.
Dnsmasq is een typisch voorbeeld van deze stand van zaken. Dnsmasq is een component dat in veel commerciële producten wordt gebruikt. Sommige afnemers hebben zich bereid getoond om Simon Kelley te betalen voor het implementeren van nieuwe functies maar er is geen financiering voor beheer. De BlueHats prijzen willen gebruikers van Vrije en Open Source software aanmoedigen om te investeren in beheer.

Nomineer een project voor de volgende BlueHats prijzen

In de aankomende maanden zullen er nog drie BlueHats prijzen worden uitgereikt. Je kunt nog steedsn je favoriete project nomineren voor een van de € 10.000 prijzen. De BlueHats prijzen zijn een initiatief van de Franse overheid. De vrije software afdeling (een OSPO) werkt samen met NLnet om vier vooraanstaande projecten in de schijnwerpers te zetten en hen te belonen met de BlueHats 2024 prijzen.